Vrienden die je tegenwerken

Vriendmechanismen zijn (vaak onbewuste) gedragingen die je weg leiden van pijn, zoals beredeneren, twijfelen, ontkennen, een blackout, schuldgevoel, vluchten, vechten en vermijden. In veel situaties helpt je vriendmechanismen je staande te houden. Echter het kan zich tegen je keren wanneer je het als overlevingsstrategie gebruikt, hetgeen zich uit in psychische en lichamelijke klachten.

Vriendmechanisme

We zijn ware meesters in het misleiden van onszelf en onze gevoelens. De aanduiding “vriend” betekent dat het je wil behoeden voor een pijnlijke confrontatie, maar het mechanisme is ook een onderdrukker, eigenlijk allesbehalve je beschermer.

Om dit negatieve vriendmechanisme positief te kunnen maken moet je het eerst onderkennen en identificeren. Je gaat het herkennen doordat je het mechanisme steeds dan gebruikt wanneer je een onaangename of onverklaarbare emotie voelt opkomen.

­Bad clusters ondermijnen je levensvreugd­e en verwoesten je fysieke en emotionele gezondheid. Om ze te kunnen hercoderen zul je naar de pijn van het bad cluster toe moeten. Je vriendmechanisme zal echter al het mogelijke doen om je weg te leiden van die pijn. Het gebruikt zijn kracht ogenschijnlijk tot je voordeel. Je vriendmechanisme is het die jou verhindert bad clusters in je brein te elimineren waardoor deze, elke keer als ze geactiveerd worden, als krachtige stoorzenders je blijven verstoren en daarmee op termijn je gezondheid.

Met Brainmanagement zul je de gigantische kracht van bad clusters en het vriendmechanisme echt begrijpen, ervaren en hercoderen.

Vriendmechanisme